Pozitivne lastnosti piva

6. maja, 2021

Pozitivne lastnosti piva

Pozitivne lastnosti piva

Glede na to, da je pivo ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, je prav, da poznamo njegove lastnosti, ki se jih marsikdo ne zaveda. Pozitivne lastnosti piva so cenili že v starodavnih časih. Poleg odličnega okusa so pozitivne lastnosti piva tiste, ki ga vseskozi ohranjajo na vrhu lestvice priljubljenosti.

1. Vitaminska bomba

V pivu so prisotne beljakovine (magnezij, kalij, železo in cink) in vlaknine, ki blagodejno delujejo na naše telo. S pivom v telo vnašamo tudi vitamine B skupine, ki pozitivno vplivajo predvsem na imunski sistem in dobro počutje.

2. Zdravje srca

Številne študije kažejo, da zmerno uživanje piva lahko zmanjšuje tveganje za bolezni srca. V raziskavah je dokazano, da zmeren vnos piva izboljšuje lastnosti HDL - dobrega holesterola in blagodejno vpliva na pretok krvi v telesu ter zmanjšuje vnetja v telesu in redči kri - kar preprečuje nastanek krvnih strdkov.

3. Hidrira bolj kot voda

Zanimivo je tudi dejstvo, da po popitem pivu ne bomo dehidrirani, kljub temu, da gre za alkoholno pijačo. Pivo se v zmernih količinah priporoča zaužiti tudi po fizičnih aktivnostih, hidrira celo bolj kot voda in pomaga pri vzpostavljanju ponovnega ravnovesja v telesu. Pogosta dehidriranost vodi do različnih zapletov, med njimi so najbolj boleči ledvični kamni. Pri preprečevanju le teh vam lahko pomaga uživanje zmernih količin piva. Glede na pozitivne lastnosti piva pa se priporoča tudi ljudem, ki so že imeli ledvične kamne ali imajo težave s prebavo. Kakovostno pivo namreč dobro koristi našim prebavilom. Blagodejno vpliva na presnovo, saj je vir probiotikov, ki hranijo dobre bakterije v našem prebavnem sistemu.

4. Močne kosti

Prehranski silicij je eden izmed ključnih nutrientov za izgradnjo in ohranjanje zdravega, močnega skeleta. Pivo ima visoko vsebnost silicija in zato z uživanjem dobrega vrčka piva poskrbite tudi za zdrave in močne kosti. Številne študije so dokazale, da imajo pivci piva lahko manj težav s sklepi in možnost bolehanja za osteoporozo. Različna piva imajo sicer različne vsebnosti silicija, kar je odvisno predvsem od vrste hmelja, ki se za določen tip piva uporablja.

5. Kreativnost

Veliko vlogo pri tem, da pivo sprosti imajo prej omenjeni B vitamini, prav tako pa k sprostitvi pripomore hmelj, ki velja tudi za naravno uspavalo. Sproščeni možgani so bolj kreativni, saj v takem stanju informacije lažje potujejo in ustvarjajo nove ideje. Zanimiva je študija reševanja različnih miselnih nalog. Rezultati so pokazali, da so se ljudje, ki so med raziskavo spili pivo, v reševanju nalog za kar 40 % odrezali bolje od tistih, ki niso pili ničesar. Znova opozarjamo na zmernost.

6. Izboljšuje življenje

Naslednjič lahko svojim prijateljem ob hladnem vrčku piva poveste tudi s študijami podkrepljeno dejstvo, da zmerno uživanje piva zaradi vseh naštetih pozitivnih lastnosti podaljšuje in izboljšuje življenje. Kakovostno pivo je zato lahko večkrat vaša izbira, pri tem pa seveda ne gre pozabiti na zmerno uživanje, ki naj bo predvsem to – uživanje.

 

Pozitivne lastnosti piva navdušujejo – a bodite pozorni na zmernost pitja!

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“